Schotelantenne: Schengen

(© Teresa Sdralevich)

(© Teresa Sdralevich)

Elke maand richt Zazie haar schotelantenne op een thema, geplukt uit het wereldnieuws. Deze maand: Schengen.

Het is vluchtelingencrisis. Onze leiders moeten zich tijdens zo’n crisis houden aan veel wetten.

Het Schengenakkoord is zo’n belangrijke internationale wet. Schengen is de naam van een dorpje in Luxemburg. Daar spraken de Europese leiders 30 jaar geleden af dat er geen controles meer nodig waren aan de grenzen van de landen. Jippie! Er was geen wachtrij meer aan de douane om naar de Efteling in Nederland te gaan, bijvoorbeeld.

Die Schengen-beslissing volgde op een eerder besluit: in 1958, dus nog eens bijna 30 jaar eerder. Toen beslisten de Europese leiders dat een Europeaan naar elk Europees land mag reizen, en er kort of lang mag wonen. Het Schengenakkoord maakte dat heen en weer reizen dus alleen maar gemakkelijker. Top!
Maar nu is het dus vluchtelingencrisis. Een vluchteling moet asiel (=bescherming) vragen in het eerste land waar hij of zij aankomt. Dat staat in het Dublin-akkoord van 12 jaar geleden.

Kan je nog volgen? Wel, in Italië en Griekenland zijn al zoveel vluchtelingen aangekomen, dat ze niet iedereen asiel kunnen geven. Ze laten hen verder reizen naar andere Europese landen. Zonder grenscontroles is ook dat makkelijk, zie je? Maar als iedereen naar hetzelfde land wil – pakweg Duitsland – gaat dat niet. De Europese leiders hebben dus, na maanden ruzie, nóg een akkoord gemaakt. Ze gaan 120.000 vluchtelingen verdelen over hun landen. Dat is misschien de start van een oplossing van de crisis, want er zullen nog meer vluchtelingen komen.

tekst: © Zazie

 1. Mateo
  Mateo

  OK !!

 2. Melissa
  Melissa

  Ik wil dat de oorlog stopt !!!!

 3. Fidan
  Fidan

  Ja ik ook oze slogal ıs STOP OORLOG STOP!!!!

 4. Kim van Zazie
  Kim van Zazie

  Ik sta 200 – wat zeg ik? – 300 procent achter jullie slogan!

 5. Willam

  dit is niet meer normaal !!!!

 6. Meslina
  Meslina

  ja pech hoor waarom bestaat er oorlog in de wereld??????

 7. Manu
  Manu

  Schengen is een klein dorpje met een groot gebaar!

 8. Asma B

  zoveel vluchtelingen er gaat meer en meer vluchtelingen zijn =ook meer mensen in een land en in de land gaat er ziektes ontstaan dan geen plaats genoeg voor alle mensen teveel mensen = oorlog en mensen doden

Reageer

*