Smart City-ambassadeur: ‘Robots zijn duur en ook een beetje dom’

Smart City-ambassadeur Pieter Ballon (© Saskia Vanderstichele)

Smart City-ambassadeur Pieter Ballon (© Saskia Vanderstichele)

Pieter Ballon is professor aan de universiteit. Hij denkt na over manieren waarop we de stad slimmer kunnen maken. Mét hulp van apparaten. Een app die een parkeerplaats reserveert, bijvoorbeeld. De kinderen van Unesco vragen hem de oren van het hoofd.

U bent de eerste en enige Smart City-ambassadeur: hoe voelt u zich daarbij?
BALLON
: (Lacht) Ik was heel blij toen ze mij enkele weken terug uitriepen tot ambassadeur. Ik ben al tien jaar bezig met Smart City-projecten voor Brussel. Het is dus eigenlijk een soort prijs, omdat ik de stad een beetje slimmer heb gemaakt. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging: er wordt veel van mij verwacht.

U hebt een boek geschreven over Smart Cities, wat wilde u ermee bereiken?
BALLON
: Mijn zus zegt al vijf jaar: je moét een boek schrijven. Vorig jaar overtuigden de problemen in de stad me. Ik zag de luchtvervuiling, de files… Ik wilde aan iedereen vertellen hoe je met slimme oplossingen de stad beter kunt maken. En niet alleen met professors, maar met alle inwoners van de stad.

Wat zou je op dit moment nog willen verbeteren aan Brussel?
BALLON
: Er zijn te veel auto’s, ingestorte tunnels, milieuproblemen en luchtvervuiling. De Smart City zal niet direct alles oplossen, maar stap voor stap hopelijk wel.

Vindt iedereen de technologie van de Smart City positief?
BALLON
: We moeten geen dingen in gang zetten waar we later bang voor zullen zijn: dingen die bijvoorbeeld de privacy schenden. Camera’s kunnen handig zijn, bijvoorbeeld om uit te zoeken wie mijn auto heeft gestolen. Maar bespioneerd worden als ik een afspraakje heb… Nee, dat is niet oké.

U werkt toch ook bij het digitale onderzoekscentrum iMinds? Wat doet u daar precies?
BALLON
: Nieuwe dingen uitvinden kan ik niet alleen. iMinds werkt samen met de universiteit om ideetjes op de werkelijkheid toe te passen.

Geef eens een voorbeeld?
BALLON
: We werken aan een app die fileproblemen moet verminderen. Eén derde van de autobestuurders in Brussel is op zoek naar een parkeerplaats. Die mensen veroorzaken een file, maar ook onnodige luchtvervuiling. De app die we hebben uitgevonden leidt je direct naar een parkeerplaats. Betalen en reserveren doe je ook via de app. En als je aankomt, gaan de slagbomen vanzelf open.

Ben je bang dat robots de Smart City zullen overnemen?
BALLON
: Nee, helemaal niet. Robots zijn duur en ook een beetje dom. Momenteel zijn de apps, sensoren, slimme horloges en brillen met camera’s in volle ontwikkeling. Robots zullen in de toekomst in Brussel wel wat simpele taken op zich nemen. Gehandicapten de straat helpen oversteken, bijvoorbeeld, of een patiënt die in het ziekenhuis op een knopje drukt, een glaasje water komen brengen.

Was het al uw droom om aan de Smart City te werken toen u klein was?
BALLON
: Ik wilde bassist worden, of muzikant of schrijver. Nu ben ik wel een schrijver! Maar ik heb een nieuwe droom: dat ik in de stad kom en dat iedereen vrolijk aan het fietsen is. Er zijn geen ongevallen want alles wordt gecontroleerd door sensoren, die zowel in de auto’s als in het materiaal van de fietsers zitten.

Hoe kan Smart Brussel slim inzetten op vervuiling van fabrieken?
BALLON
: Sensoren in en rond fabrieken kunnen uitzoeken waar de meest vervuilde lucht is. Zo kunnen we dat probleem op de juiste plaats oplossen.

interview: Safia, Jan, Lataetia, Romain, Sabrina, Raees, Oulid en juf Freija

  1. Romain
    Romain

    IK HEB DE INTERVIEUW MEEGEMAAKT EN HET WAS ECHT TOOOFFF!

Reageer

*